Zeekaarten bijwerken
 [ Start ] [ Nieuws en informatie ] [ Evenementen ] [ Leisurekrant ] [ Foto's ] [Discussieforum] [Facebook] [Navigatieoverzicht]

 

Omhoog

Zeekaarten bijwerken

Zonder twijfel kent iedere watersporter die op wat groter water vaart de Berichten aan Zeevarenden, afgekort BaZ, uitgegeven door de Koninklijke Marine, Chef der Hydrografie in de vorm van een wekelijkse publicatie, gedrukt door de Staatsdrukkerij in de vorm van een boekje. 
Deze boekjes kan men afhalen bij de ‘agenten’ zoals Observator e.a en bevatten de wijzigingen voor tal van Nederlandse zeekaarten. Kosten € 0,50.

De belangrijkste wijzigingen worden ook in de watersportbladen vermeld maar die hebben het grote nadeel pas weken later de lezer te bereiken omdat het voorbereiden en drukken veel tijd vergt. Ook op de TV (teletekst blz. 724) worden de belangrijkste berichten gegeven en zijn daardoor veel actueler dan de watersporttijdschriften. Het nadeel is dat men óf voor de TV de kaart moet bijwerken óf de gegevens moet overschrijven met alle kans in dat proces een fout te maken.

De grote uitkomst voor ons is internet! 

Bijwerken aan de hand van de BaZ boekjes is erg tijdrovend omdat de wijzigingen per kaart moesten worden opgezocht. De nieuwe manier via de website van de Dienst Hydrografie brengt uitkomst. Men behoeft alleen maar kaartnummer, jaartal en gewenste week of termijn in te vullen en BINGO … alle wijzigingen voor die bewuste kaart worden op een rijtje gezet. Bovendien maakt men onderscheid tussen de normale zeekaarten en de 1800 serie (de watersportkaarten die elk jaar opnieuw worden uitgegeven in maart). 

Even ‘gegoogled’ met als criteria Hydro en kaartcorrecties deed me belanden op de BaZ pagina’s. Inloggen op www.hydro.nl geeft de homepage van de dienst Hydrografie en van daaruit kan men doorlinken naar een groot aantal bladzijden met een schat aan interessante gegevens. 

Gaat men naar de Wadden dan is het zaak de correcties trouw aan te brengen want er gaat geen week voorbij of er zijn wijzigingen die uitermate belangrijk zijn in dit vaarwater waar banken en stromingen altijd op de loer liggen voor de argeloze watersporter. Internet maakt het mogelijk uw Waddenkaart up-to-date te houden. Een zwaarwegend veiligheid aspect.

[tekst met toestemming overgenomen van
http://www.wsvdehitsert.nl/pdf/KaaiPraat101.pdf

 

NB: Indien er veel wijzigingen zijn op een kleine oppervlakte wordt een 'verbeterblad' beschikbaar gesteld in pdf-formaat. Geprint op de juiste afmetingen kan deze simpel over de oude kaart worden geplakt. Zie http://www.defensie.nl/marine/hydrografie/baz/week-editie/ 

 

WWWpunt ] [ Zeekaarten bijwerken ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 09 juli 2016