Najaar 2009
 [ Start ] [ Nieuws en informatie ] [ Evenementen ] [ Leisurekrant ] [ Foto's ] [Discussieforum] [Facebook] [Navigatieoverzicht]

 

Omhoog

Verslag najaarsevenement 2009

 

De bestemming was dit keer het Biesbosch museum in Werkendam (www.biesboschmuseum.nl). Om ongeveer 13.00 uur arriveerden ca. 24 deelnemers aan dit evenement in de kantine van het museum. Er was eerst tijd voor koffie, taart en afrekenen. Gezien de tijd van het jaar (8 november) werkte het weer voor 100% mee. Een felle zon met weinig wind maakte het bij een temperatuur van een graad of 8 toch aangenaam om buiten te verblijven.

Om stipt 14.00 uur vond de afvaart van fluisterboot de Whisper plaats. Met nog andere dan Leisure belangstellenden zat de boot helemaal vol. De fluisterboot heeft heel  veel accu’s aan boord, die ’s nachts worden opgeladen. De boot kan daarmee ongeveer 6 uur varen.  Onze tocht zou 5 kwartier duren. Per dag vinden er in het hoogseizoen 4 afvaarten plaats, zodat de accucapaciteit voldoende groot is om zonder bijtanken of hulpmotor dat dagprogramma aan te kunnen.

De schipper van de Whisper zat al vele jaren aan het stuurwiel en vertelde ons zonder haperingen interessante wetenswaardigheden over de Biesbosch en z’n bezoekers, alsmede over de postbode die in dit gebied over het water z’n distributietaak uitvoert. Zo wordt er het jaar door 3 x per week post bezorgd. In het hoogseizoen wordt zelfs een brievenbus geplaatst voor de recreanten.

 

Varen door de Biesbosch……..

 

 

Er valt altijd veel bij te praten.

 

 

In de 2e Wereldoorlog was de Biesbosch bij uitstek een gebied waar het Nederlands verzet zich kon verschuilen. De bezetter heeft er vaak gezocht naar in haar ogen opstandige elementen, maar het riet en de bossages boden dikwijls voldoende bescherming om onzichtbaar te kunnen blijven. In het museum konden we van die periode later die middag nog het nodige bekijken.

Gezien het rustige weer kon de Whisper weer heel makkelijk worden afgemeerd.

 

 

Na de vaartocht konden we eerst een diapresentatie bekijken, waar heel veel werd uitgebeeld over de geschiedenis en de waterhuishouding alsmede de ontwikkeling daarvan. Vervolgens konden we het museum verkennen.

 

 

Een belangrijk aspect van de natuurbescherming in de Biesbosch is het bestand aan bevers.

Nadat de bevers  eerst zonder succes waren uitgezet, heeft men later wel de juiste aanpak weten te vinden, want inmiddels gedijt de bever goed in de Biesbosch en zelfs daarbuiten. In het museum was ook nog een tam exemplaar aanwezig. 

Het najaarsevenement was (ook met dank aan de organisator van het mooie weer) zeer geslaagd.

 

Edward, SHE

 

Najaar 2010 ] Stertocht 2010 ] Programma Leisureweek 2010 ] Jaarvergadering 2010 ] [ Najaar 2009 ] Leisureweek 2009 ] Stertocht 2009 ] Jaarvergadering 2009 ] Najaar 2008 ] Leisureweek 2008 ] Stertocht 2008 ] Jaarvergadering 2008 ] Najaar 2007 ] Leisureweek 2007 ] Stertocht 2007 ] Voorjaar 2007 ] Jaarvergadering 2007 ] Najaar 2006 ] Leisureweek 2006 ] Stertocht 2006 ] Jaarvergadering 2006 ] [ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 09 juli 2016