Maststrijkinrichting
 [ Start ] [ Nieuws en informatie ] [ Evenementen ] [ Leisurekrant ] [ Foto's ] [Discussieforum] [Facebook] [Navigatieoverzicht]

 

Omhoog

Maststrijken met een 'bokkenpoot'

klik hier of op afbeelding voor vergroting 

De spinakerboom kunnen we gebruiken als een soort bok. Deze gebruiken we als een been van de driehoek. De lengte van deze boom is ongeveer 2.5 meter, ook als we de giek gebruiken komen we op deze lengte. De grootschoot kunnen we gebruiken om de trekkracht te verdelen.
Als we een spinakerboom hebben en deze als bok gebruiken dan is de opbouw vrij simpel. We haken de boom aan een kant aan het oog net boven de mastvoet, dat normaal bedoeld is voor de neerhouder van de spinakerboom. De andere kant aan het voorstag boven de spanner. (zie fig. 3 en 4.)
Is er geen spinakerboom, dan is er een mogelijkheid om de giek te gebruiken. We moeten dan met een bindsel de giek op de mast vastzetten. Dit moet zo laag mogelijk gebeuren. We kunnen ook weer het lage oog gebruiken dat voor op de mast zit. (zie fig. 5). Als we of de spinakerboom of de giek gebruiken moeten we in beiden gevallen goed tuien (zie fig.6)
Om te voorkomen dat de boom zijdelings omvalt, is het noodzakelijk dat dit getuid moet worden. Als we een hulpstukje voor op de mast kunnen maken waar we de giek met zijn slee op vast kunnen zetten dan hebben we alles wat we nodig hebben. Zie fig. 7.
De hele opbouw is natuurlijk wat werk, er zijn wat harpjes en wat touwwerk nodig, maar het gaat veel veiliger en makkelijker.
Optie 2.
In plaats van de spinakerboom en tuidraden kunnen we ook twee RVS buizen nemen 25 of 30 mm. Deze twee buizen komen dan in de plaats van de twee tuidraden.
Pers beide uiteinde van de buizen plat. Buig de buizen met behulp van een bankschroef enigszins in de ronding van de boeg.
Bevestig 1 zijde van de buis met een bout aan de scepter (L22) of met een beugel aan een wandputting (L23). Deze wandputting wordt op het dek geschroefd. 
Aan de andere zijde van de buis worden drie gaten geboord: 1 boorgat om beide buizen aan elkaar te bevestigen, tweede gat om de schoot aan te haken en het derde gat voor het voorstag.
Meestal blijft deze maststrijkinstallatie permanent op het dek liggen. 

Waarschuwing: Bij het strijken van de mast dient uiteraard eerst de verstaging te worden losgenomen of voldoende slap gezet, tenzij de boot is voorzien van een zg. strijkwant, waarbij het draaipunt van de verstaging precies in het vlak ligt van het draaipunt van de mast. Dit om te voorkomen dat de mastvoet door de verstaging in het kajuitdak wordt getrokken tijdens het strijken.

 

[ Navigatieoverzicht ]

Heeft u vragen of opmerkingen over deze website? Zend een e-mail aan de webbeheerder .
Laatst bijgewerkt: 09 juli 2016